onsdag 2 mars 2011

Benton Hess på Singers studio

"The voice is like a weddingcake" eller "we love voices that are creamy, chocolat covered, caramel scented" eller "the vinegar part of the voice is the communicative spot"! Detta var några av de visdomsord i metaforisk dräkt som Benton Hess strödde omkring sig i lördags på Singers studio i Stockholm, på Capitol. Metaforerna är helt underbara och så talande! Med frågor som t ex :- vad är en vokal? satte han oss på det hala, för vad är egentligen en vokal? Hess`svar var det lexikala: "an unobstructed vocal sound". Och varför är italienskan det bästa sångspråket: på det svarade Hess att 1: legato är en del av själva språket, ett obrutet luftflöde, 2: italienskan har bara 7 vokaler och alla klingar på samma ställe ovanför hårda gommen, och 3: inga italienska vokaler pressar ner tungan. Så nu vet vi det!

En av sångarna fick kommentaren: "Du lyssnar för mycket till dig själv och fixar". Vilket leder mina tankar till George Herbert Meads förklaring av människans Self som uppdelat i I och me. I är spontant och handlande, me är reflekterande och kontrollerande. När den lille kritikern (me) sitter där på axeln medan vi sjunger blir det sällan bra, kreativiteten hämmas. Nu är det j inte så att det är några vattensäkra skott mellan I och me, tvärtom, det försiggår en interaktion hela tiden men den ena delen kan vara mer eller mindre framträdande i olika situationer. Och självklart tycker jag att sångare också skall vara reflekterande men mer i förberedelsearbetet än i själva framförandet.

Jag har anledning att återkomma fler gånger till Benton Hess, han hade så mycket att komma med. jag får bearbeta lite i taget! "Si parla, si canta" heter hans sommarkurs i Italien. Kolla www.siparlasicanta.org

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar